8900 Zalaegerszeg
Ságodi Ipartelep

Díszkavics

Stílusos talajtakarás a kertben

Napjainkban egyre többen vágynak gondozást alig igénylő, mégis elbűvölő kertre. Ennek eléréséhez az egyik legfontosabb feladat a növények körüli talaj takarása díszkavics mulccsal, amely jelentősen csökkenti a gyomokkal járó küzdelmet.
Ezek a kövek a talajtakaró funkciójuk mellett esztétikus megjelenésüknek köszönhetően a kertdesign kialakításában is fontos szerepet játszanak.

Kiválasztásuknál alapvető szempont a ház, illetve a burkolat színe és stílusa. A letisztult, modern design kedvelőinek a hófehér carrarai márvány kavics vagy a szürke bazaltzúzalék lehet a megfelelőbb, míg a mediterrán stílushoz inkább a vöröses díszkavicsok illenek.

Néhány kavics típus


Néhány kérdés amely segít a megfelelő típus, méret és szín kiválasztásában:

1. kérdés: Mire akarod használni?

Az első és legfontosabb szempont, amit tisztáznod kell magadban, hogy az udvar mely részén tervezed szétteríteni a kavicsot, és ott milyen hatásoknak lesz kitéve. Csak dekor elem lesz belőle? Vagy járni is fogtok rajta? Ez azért fontos, mert míg például a borsó alakú kavics szétfolyik az ember talpa alatt, vannak olyan típusok, melyek sokkal stabilabbak, így könnyebb rajtuk sétálni.

2. kérdés: Fontos, hogy kerékkel “járható” legyen?

Ha a kavicsot a kert egy használaton kívüli vagy kis forgalmú részébe szánod, gyakorlatilag bármilyet választhatsz. Viszont ha központi helyre kerül, ahol napi szinten “munkában” lesz, autó gurul majd végig rajta reggel és este, méretesebb darabokat célszerűbb beszerezned, mivel azok nehezebben tapadnak bele a kerékgumi redőibe.

3. kérdés: Szeretnéd elkerülni, hogy a kavicsot behordjátok magatokkal a lakásba?

Ha nemrég fektettétek le a laminált padlót, vagy esetleg frissen lakozott a hajópadlót, jogosan aggódsz a cipők talpába szorult kavicsok miatt. Ilyen esetben megint csak érdemes azok méretét előre venni az érvek sorában, amikor döntésre kerül a sor.

4. kérdés: Milyen színvilág illik kerted jelenlegi stílusához?

Az árnyalat legalább olyan fontos összetevője a jól megválasztott díszkavicsnak, mint minden, amiről eddig szó esett. Fontos, hogy olyat válassz, ami passzol a ház színéhez, a kertben virágzó virágok szirmához vagy a teraszkorlát barnaságához. De ne feledkezz meg arról sem, hogy az udvar hangulatát is befolyásolhatod ezzel. Egy jól eltalált tónussal melegítheted vagy akár világosíthatod is a ház körüli terület összképét, míg egy hideg színvilág jól kiemeli a sövény zöldjét.

5. kérdés: Ezt szánod első számú talajtakarónak?

Ha nevével ellentétben nem díszítésre veszed a kavicsot, hanem azért, hogy azzal terítsd be az udvart, gondolj a vízelvezetésre is! Ha a talaj egyenletlen, vagy rosszul nyeli el a csapadékot, akkor olyan díszkavicsot válassz, ami nem tömött. A borsó alakú vagy apró sziklás változat lehet számodra az ideális megoldás ilyen helyzetben.


Két fontos tipp a díszkavicsok használatához:

– Terítsünk geotextíliát a kavicsok alá, mert ez még biztosabb védekezést jelent a gyomok ellen.
– A gyepre kerülő kavicsok kárt tehetnek a fűnyíróban, és fűnyírás közben felpattanva akár személyi sérülést is okozhatnak. Ajánlott a díszkaviccsal fedett területeket szegéllyel körbevenni.

UV álló műanyag ágyás- és gyepszegély
Felkeltettük érdeklődését? Ne habozzon!

Kérjen ajánlatot honlapunkon vagy látogasson el személyesen zalaegerszegi üzletünkbe és tekintse meg termékmintáinkat!Néhány ötlet a kertben törénő felhasználásra